Definitief Ontwerp in Revit
Beroepsproducten
De beroepsproducten die onder de leeruitkomst Ontwerpen vallen zijn:
- Het casco van het bestaande gebouw in Revit zetten;
- Het Definitief Ontwerp met twee details.
In totaal vraag ik 3 EC’s voor de leeruitkomst Ontwerpen. Aangezien het casco van het bestaande gebouw niet meer van toepassing was halverwege het project, is hier ook niet echt feedback op gegeven en om gevraagd.
Het Definitief Ontwerp (de plattegronden) zijn te vinden onder de bestandsnaam: Bestektekeningen. De feedback die gegeven is door Kor Visser heb ik verwerkt in mijn werktekeningen.
De twee details van het Definitief Ontwerp zijn te vinden onder de bestandsnaam: DO details incl. feedback. Ook is dit te vinden boven aan deze pagina. In dit bestand bevindt zich ook het feedback van Kor Visser.
Het uitwerken van het casco van het bestaande gebouw is te vinden onder de bestandsnaam: Casco.
Procesbeschrijving
Casco bestaande gebouw
In de derde week van het semester hebben een aantal studenten aangegeven dat zij het casco van het bestaande gebouw uit wilde tekenen, zodat de overige studenten hier het Definitief Ontwerp in konden uittekenen. Samen met studiegenoten Zelina, Tieme en Regina hebben we een verdeling gemaakt in de gebouwen. Uiteindelijk had ik van gebouw C (rechts bovenin) het casco uitgetekend. Het casco houdt in: het gedeelte wat van het gebouw blijft staan. Uiteindelijk blijft de hele betonconstructie staan. Hier vallen de kolommen, wanden van het trappenhuis, de vloeren en de betontrappen onder.
Omdat we eerder in het semester een locatie bezoek hadden, heb ik mij op dat moment al goed georiënteerd over hoe het bestaande gebouw in elkaar zit. Door op dat moment foto’s te maken, kon ik later terug kijken hoe het pand in elkaar zat en kon ik tijdens het tekenen hier op verder borduren. Later in het proces zijn we als groepje nog even terug gegaan naar het pand om de trappen in te meten.
Definitief Ontwerp
Vooraf aan het Definitief Ontwerp (DO) hebben we als groep zijnde eerst georiënteerd wie mee ging werken aan deze opdracht. Nadat we dit hadden genoteerd, hadden we een verdeling gemaakt met wie welke woontoren zou gaan uittekenen. Helaas tijdens het tekenen van het DO, kregen we te horen dat het bestaande gebouw niet uitgetekend hoefde te worden. Hierdoor viel heel veel werk weg binnen onze groep.
Aangezien groepsgenoten Tanja en Roy al waren begonnen met het uittekenen van de nieuwbouwtoren, en daar al een heel eind mee waren, was het heel erg puzzelen voor de rest van de groep. Want iedereen wilde zijn studiepunten wel halen! Groepsgenoten Tanja en Roy hadden hun onderzoeksverslag gedaan naar de constructie en naar de binnenwanden van de nieuwbouwtoren. Dit hadden hun tot zo ver ook al uitgetekend voor het DO.
Voordat ik begon aan het DO heb ik eerst onderzoek gedaan naar groene daken. De uiteindelijke conclusie hiervan heb ik toegepast op de DO-tekening. Doordat ik onderzoek had gedaan naar groene daken, heb ik hier ook twee details van gemaakt. Het ene detail gaat over het dakopbouw met aansluiting op de buitenmuur. Het andere detail heeft te maken met een overstek boven een balkon, hierbij is de aansluiting met een betonnen kolom. Ook heb ik de verschillende onderzoeksverslagen van mijn groepsgenoten doorgelezen zodat ik op de hoogte was van wat voor materialen er werden toegepast in het ontwerp.
Reflectie
Wat heb ik geleerd?
Tijdens het maken van het casco van het bestaande gebouw en het Definitief Ontwerp inclusief twee details heb ik veel geleerd. Bij het maken van het casco van het bestaande gebouw heb ik geleerd dat het belangrijk is om het gebouw goed vast te leggen. Ook vond ik het fijn dat ik vragen kon stellen aan de opdrachtgever, hieruit kwam veel informatie vrij die ik nodig had bij het uittekenen van het casco. De vragen die werden gesteld aan de opdrachtgever, kon ik later ook toepassen op het Definitief Ontwerp.
Het maken van het Definitief Ontwerp vond ik niet heel lastig. In mijn onderzoek had ik de opbouw al uitgezocht waardoor het makkelijker werd om te tekenen. Daarentegen vond ik het lastiger om het detail op te bouwen, ondanks dat ik de opbouw al uitgezocht had. Tijdens het maken van de details heb ik het SBR-referentiedetails woningbouw 2015 studenteneditie boek doorgenomen en wat inspiratie uit opgedaan. Ook heb ik veel op internet gezocht en na een aantal schetsen feedback gevraagd aan docenten. Uit de feedback heb ik veel geleerd en informatie opgedaan.
Heb ik mijn doel gehaald?
Ik had voordat ik begon aan jaar 3 een doel om meer details te gaan tekenen en meer te weten komen hoe materialen bevestigd worden. Tijdens het proces van het Definitief Ontwerp heb ik dit ook echt geleerd. Door af en toe feedback te vragen leer ik heel veel van. Ook door af en toe het tekenwerk te bespreken met mijn groepsgenoten leer ik van.
De uiteindelijke feedback die ik op mijn details heb gekregen van Kor Visser, heb ik meegenomen naar mijn werktekeningen. In de feedback stond onder andere of ik wist hoe bepaalde materiaal werd bevestigd. Dit heb ik dus aangepast bij mijn werktekeningen zodat het wel duidelijk werd. Ik denk, als ik dat al mag zeggen, dat ik uiteindelijk mijn doel heb gehaald.
Leeruitkomsten en aantal EC's
Ontwerpen, 3 EC's.
Maak jouw eigen website met JouwWeb